27 november 2011

Göran Hägglund: "Jag välkomnar uppropet om papperslösas rätt till vård"

Göran Hägglund KD socialminister och partiledare
"Ett stort antal organisationer har startat ett upprop som kräver att regeringen går fram med ett förslag om att ge papperslösa rätt till vård. Jag välkomnar detta. Det är ingen hemlighet att vi Kristdemokrater arbetat hårt för att alla som vistas i vårt land ska ha rätt till vård. En rättighet som självklart också borde innefatta dem som är så kallade papperslösa. För rätt till sjukvård är en mänsklig rättighet, oavsett om man har sina papper i ordning eller inte. " skriver Göran Hägglund i sitt veckobrev till Kristdemokraterna.

Återigen har Sverige ratifcerat internationella konventioner, men har svårt att implementera dem i svensk lagstiftining. Vill man ha en gedigen uppdatering i ämnet ska man läsa här vad Anders Björkman och Louise Wittmeyer skriver.

Region Skåne har varit föregångare i detta som så mycket annat. Där har vi beslutat om sjukvård för papperslösa i stället för att dra frågan i långbänk. Frågan om hur mediciner ska finansieras är dock inte slutbehandlad, där finns det en del kvar att göra.

Varför är det så svårt att komma till skott i Sverige jämfört med resten av Europa och många andra av jordens stater. Min egen teori är att det hänger på våra personnummer. Sverige är så genomorganiserat ner till personnummersnivå, att man står handfallen för allt som faller utanför ramarna, oberoende av om det gäller vård av papperslösa, eller om det gäller tillfälliga jobb. Jag träffade en gång en patient som var med i en förening som vägrar använda personnummer. Han hade det definitivt inte lätt!

Här kan du som vill att Sverige ska följa FN-deklarationen och andra internationella lagar som Sverige skrivit på, underteckna uppropet om de papperslösas rätt till vård:

                                                                 KLICKA HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar