14 november 2011

Ställ Carema till svars!

När man vanvårdar i stället för att vårda ska man ställas till svars. I Lund fick det privata vårdbolaget betala 1 miljon i böter till Vård och Omsorgsnämnden när vårdtagare inte fick den vård som var upphandlad. Och självklart görs regelbundet utvärderingar där de äldre får ge sitt omdöme om vården. Och så finns det en aktiv revision som årligen granskar verksamheterna.

Redan i upphandlingen går det att utforma underlaget så att man konkurrerar med kvalitet och inte bara lägger sig billigast genom att erbjuda undermålig verksamhet.

Sedan finns det inga upphandlingsunderlag i världen som kan förutse ren vanvård. Vårdbolag som ägnar sig åt den avhumaniserade vård som nu beskrivs i press och media ska helt enkelt inte få vara i närheten av sjuka och värnlösa människor. Polisanmäl dem för misshandel, och ge dem inga nya uppdrag. Nog har vi lagar i det här landet som kan komma åt dem som tvingar en döende man att dö sittande i en stol, i stället för att få ligga i en säng och ha någon hos sig. Samma personal som ägnar sig åt att väga nerkissade blöjor för att optimera besparingarna man får genom att låta de gamla ligga med "lagom" våta blöjor.

Är det så en människa ska bli behandlad under sina sista år? Kristdemokraterna fick kämpa länge innan "Värdighetsgarantin" blev lag. Aldrig har det varit tydligare att denna garanti behövs. Människovärdet får aldrig tas ifrån någon, hur sjuk och gammal man än är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar