18 september 2012

Massor med reformer i budgeten!


 
Presenterade satsningar i budgeten 

Kristdemokraternas högst prioriterade frågor i budget 2013

 

Höjd grundnivå i föräldraförsäkringen


Föräldrapenningens grundnivå höjs från 180 kronor till 225 kronor per dag. Detta stärker ekonomin för föräldrar som inte uppfyller kraven för att få föräldrapenning på sjukpenningnivå. Särskilt vanligt är detta bland unga föräldrar. Vid ett uttag av 30 dagar per månad innebär det en höjning av föräldrapenningen från 5 400 kronor till 6 750 kronor per månad före skatt.

Kostnad: 300 miljoner/år

Sänkt skatt för pensionärerna


Skatten sänks för pensionärerna med mellan 500 och 700 kronor per år. Denna skattesänkning är den fjärde skattesänkningen sedan 2008. Ytterligare en skattesänkning planeras till 2014 om inget oförutsett händer med det ekonomiska läget. Sammanlagt har skatten för pensionärer i genomsnitt sänkts med 600 kr i månaden sedan 2008.

Kostnad: 1,15 miljarder


Järnvägssatsningar


Satsningen innehåller tre delar. 1. Ostlänken mellan Järna och Linköping ska byggas och möjliggör snabbtåg mellan Stockholm och Linköping. 2. Utbyggnad av dubbelspår på delar av sträckan Göteborg-Borås. 3. Investeringar i drift och underhåll. Den tillfälliga satsningen under 2012-2013 permanentas.

Kostnad: Totalt 55 miljarder under perioden 2013-2025, varav 20 miljarder är drift och underhåll.


Övriga satsningar

Reform av föräldraförsäkringen


Ett förslag om att reformera föräldraförsäkringen skickas ut på remiss. Regeringen vill höja gränsen för när föräldrapenning kan tas ut till barnet fyller tolv år, att jämföra med dagens åtta år. Detta för att kunna tillgodose föräldrars önskemål om ledighet från arbetet när barnet är äldre, exempelvis vid lov och planeringsdagar i skolan. Samtidigt föreslås att högst 20 procent av föräldrapenningdagarna ska kunna sparas efter barnets fyraårsdag. Denna regel kommer inte innebära någon märkbar förändring för de allra flesta föräldrar då 80 procent av föräldradagarna redan idag tas ut före fyra års ålder. Nyanlända kvinnor kommer däremot att få förkortad etableringstid på arbetsmarknaden.

Höjning av bostadstillägget för pensionärer


En riktad satsning på ensamstående pensionärer med låga inkomster. Bostadstillägget för ensamstående pensionärer förstärks med 170 kr. Tillsammans med förra årets höjning av bostadstillägget innebär det att ogifta pensionärer får sammanlagt 340 kr mer i månaden. Cirka 232 000 ensamstående pensionärer berörs av reformen.

Kostnad: 400 miljoner

Investeraravdrag


Med investeraravdraget får fysiska personer som investerar i företag dra av halva investeringen i sin deklaration. Investeraravdraget ger således starka incitament för investeringar i tillväxtföretag.

Förslaget genomförs för att öka tillgången på kapital i främst nystartade och växande företag. Detta är en fråga som Kristdemokraterna under många års tid har arbetet för.

Kostnad: Införs först 2014 och beräknas då kosta cirka 800 miljoner/år.

Ungdomspaketet – fler vägar till jobb

 
För att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv görs satsningar på lärlingsutbildningar och den gymnasiala yrkesutbildningen. För att möta den svaga konjunkturen föreslås en tillfällig ökning av antalet utbildningsplatser inom bland annat yrkesvux och lärlingsvux samt arbetsmarknadspolitiska åtgärder, bland annat en förstärkning av nystartsjobben, ökat förmedlarstöd och studiemotiverande insatser.

Kostnad: 2,2 miljarder 2013 Totalt 8,1 miljarder under perioden 2013-2016.

Förstärkning av hyresrätten och enklare byggregler för studentbostäder

Sänkt fastighetsavgift för flerfamiljshus och förlängt undantag från fastighetsavgiften för nyproducerade bostäder. 5 års undantag blir nu 15. Reglerna för att bygga studentbostäder ska förenklas. Andrahandsuthyrning underlättas bland annat genom att schablonavdraget för inkomst av uthyrning höjs.

Kostnad: 580 miljoner 2013. På längre sikt blir den årliga skattesänkningen 1,5 miljarder.


Kortare handläggningstider får fart på byggandet


För att öka byggtakten får länsstyrelserna 30 miljoner extra för att förkorta handläggningstiderna, bland annat när det gäller överklagande beslut enligt plan- och bygglagen.

Kostnad: 30 miljoner


Den andliga vården inom sjukvården


Den andliga vården inom sjukvården, i folkmun kallad sjukhus- kyrkan, får tre miljoner mer i statsbidrag nästa år. Det är en ökning med 50 procent. Bidraget kan användas för att anställa fler sjukhuspastorer, präster, diakoner, ordenssystrar, imamer med flera i den ekumeniska verksamheten inom sjukvården.

Kostnad: 3 miljoner

Höjning av trossamfundens lokalbidrag

 
Regeringen föreslår att statens stöd till att köpa, bygga eller renovera religiösa lokaler höjs med 10 miljoner kronor. Bidraget fördelas via Nämnden för statligt stöd till trossamfund. Församlingar kan enligt söka bidrag för att anskaffa lokaler genom nybyggnad eller köp, bygga om eller rusta upp befintliga lokaler och anpassa lokaler för handikappade. Lokalbidrag för att skaffa, bygga om eller rusta upp en eller flera lokaler för en församling lämnas med högst 30 procent av de kostnader som kan anses skäliga för åtgärderna, dock högst en miljon kronor.

Kostnad: 10 miljoner


Sänkt bolagsskatt


Regeringen sänker bolagsskatten från dagens 26,3 procent till 22 procent. En sänkning av bolagsskatten har av flera bedömare pekats ut som en mycket viktig åtgärd för att skapa nya jobb och säkra en fortsatt tillväxt. Nu får Sverige en bolagsskatt som ligger under genomsnittet i både OECD och EU.

Kostnad: 16 miljarder, varav 8,8 finansieras av begränsade ränteavdrag

Ökad rättssäkerhet på skatteområdet


Skatteverket får i uppdrag att se över vilka åtgärder verket kan vidta för att förbättra servicen, informationen och kommunikationen till företag samt även förbättra processföringen för ökad enhetlighet.

Kostnad: 35 miljoner

Insatser för unga med aktivitetsersättning


För att minska förtidspensioneringen av yngre personer så föreslår regeringen att dagens möjlighet till vilande aktivitetsersättning förlängs så att unga förtidspensionärer ska kunna arbeta och studera utan oro för att förlora sin ersättning. Dessutom utökas det särskilda introduktions- och uppföljningsstödet som arbetsförmedlingen erbjuder. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skolverket får i uppdrag att fortbilda yrkesvägledarna om ungdomar med funktionsnedsättning och det stöd som olika myndigheter kan bidra med.

Kostnad: Totalt 568 miljoner år 2013-2016.

Bredbandsutbyggnad


Regeringen satsar ytterligare pengar på bredbandsutbyggnad på landsbygden. Detta är ett tillägg till satsningen på 495 miljoner kr som beslutades i den förra budgeten. Regeringens bredbandspolitik är att bredband så långt som möjligt ska byggas av marknaden, men i vissa lands- och glesbygder saknas det incitament för marknaden att investera i bredbandsinfrastruktur.

Kostnad: Totalt 600 miljoner kr under perioden 2013-2014.


Gruvnäringen


För att stärka gruvindustrin i norra Sverige kommer regeringen att investera i en upprustning av Malmbanan samt vägen mellan Pajala och Svappavaara. Därmed ska gruvnäring fortsatt kunna generera jobb och vara en tillväxtmotor i området. Cirka 200 miljoner satsas också på gruv-, mineral- och stålforskning.

Kostnad: Totalt 3,5 miljarder under perioden 2013-2017.


Satsning på svensk elitforskning


Ett nytt elitprogram för de allra bästa unga forskarna skapas. Dessutom tillförs resurser för rekrytering av utländska elitforskare.

Kostnad: 3 miljarder under en tioårsperiod.

Super-JAS

 
Sverige har slutit ett avtal med Schweiz om att köpa in nästa generations Jas gripen-plan. För Sveriges del handlar det om mellan 40 och 60 plan. Systemet beräknas vara operativt från och med år 2023.

Kostnad: 300 miljoner/år 2013-2014 i ökat försvarsanslag. Därefter 200 miljoner/år.

Stimulansmedel till utanförskapsområden


Ett prestationsbaserat bidrag till nio kommuner för att utveckla arbetet med att minska utanförskapet i ett antal stadsdelar. Bidraget betalas ut baserat på förbättrade resultat inom utbildning, sysselsättning och försörjningsstöd.

Kostnad: 100 miljoner/år.

Utbildning av vårdchefer


En treårig satsning för att höja statusen och kompetensen för vårdchefer. Satsningen avser främst chefer med verksamhets-, budget- och personalansvar. Detta skapar förutsättningar för en chefsutbildning inom äldreomsorgen. Huvudansvaret för finansieringen kommer att ligga på kommunerna eftersom äldreomsorgens chefer är kommunalt och inte statligt anställda.

Kostnad: Sammanlagt 100 miljoner (för staten) under perioden 2013-2015.
 

Nattis - stimulansmedel

Regeringen föreslår därför ett riktat bidrag för stimulera kommuner att i ökad omfattning erbjuda omsorg på kvällar, nätter och helger. Pengarna betalas ut till de kommuner som erbjuder omsorg på kvällar, nätter och helger. De som gynnas av förslaget är de föräldrar som idag inte får den omsorg som de behöver när de jobbar kväll, natt eller helg.

Kostnad: 2013: 15,5 miljoner, 2014-2016: 31 miljoner/år

Forskning med fokus på Life science


Regeringen satsar 4 miljarder kronor på forskning och innovation för att långsiktigt stärka Sveriges ställning som en framstående forskningsnation. Bland annat kommer en särskild satsning på life science-området att genomföras. Målet är att Sverige fortsatt ska kunna vara en konkurrenskraftig kunskapsnation där forskning och innovation bedrivs med hög kvalitet och bidrar till hög tillväxt, stark innovationskraft och högkvalificerade jobb.

Kostnad: 2013: 4 miljarder. Total 11,5 miljarder år 2013-2016

Extra stöd för invandrarelever


Regeringen gör en satsning för att förbättra språkkunskaperna och språkutbildningen bland nyanlända invandrare. Det handlar dels om utökad språkundervisning i grundskolan och dels om förbättringar i SFI-undervisningen. Dessutom införs en samlad bedömningsverksamhet (validering) av utländska betyg.

Kostnad: ca 100 miljoner/år i 2013-2016

Extra pengar till gymnasieskolan


Med en nyss genomförd gymnasiereform upprätthåller huvudmännen (kommunerna) två olika gymnasiesystem under ett par års tid. Tillsammans med minskade elevkullar och en försvagad kultur så gör det att regeringen skjuter till extra pengar till kommunerna under de närmaste två åren.

Kostnad: Sammanlagt 895 miljoner 2013-2014.

Förstärkning av brottsförebyggande rådet


Brottsförebyggande rådet får en 50-procentig anslagshöjning för att förstärka den kunskapsbaserade verksamheten inom rättsväsendet. Satsningen ska bidra till en ökad effektivitet i rättsväsendetoch se till att Brå kan tillgodose regeringens och rättsväsendets behov av beslutsunderlag.

Kostnad: 2013: 12 miljoner, 2014: 18 miljoner, 2015 och framåt: 25 miljoner/år

Mer resurser till Kriminalvården

 
Regeringen föreslår att ytterligare resurser tillförs Kriminalvården för satsningar på återfallsförebyggande åtgärder för såväl unga dömda som gruppen våldsamma män. Åtgärderna ska bl.a. inriktas på att förbättra unga dömdas förutsättningar på arbetsmarknaden och förstärkta insatser avseende bl.a. riskbedömningar och behandlings­insatser som riktas mot olika grupper av våldsbrottsdömda.

Kostnad: ca 35 miljoner/år under 2013-2016.




 

2 kommentarer:

  1. Och vilka blir alla försämringar? Punkterna ovan ska ju finansieras...

    /Roger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag funderar, men hittar inga klara försämringar. Alliansen har ju klarat den ekonomiska krisen bättre än de flesta andra länder genom att satsningarna har legat lågt några år. Inte en försämring, men fölrångsammad reformtakt. Nu finns ett utrymme för satsningar i budgeten, och det är bra. Som kristdemokrat hade jag drivit på skattesänkningen för pensionärer lite hårdare, men sammanlagt har mitt parti lyckats driva igenom 600 kr i lägre skatt under de senaste åren, även om det sker i småportioner. Det är jag stolt över.

      Radera