26 november 2011

Inte fler Genna - fall!

Riksdsgskvinna Emma Henriksson, KD
Först ville Migrationsverket skicka två småbarn med flyget ut ur Sverige utan anhöriga som följde med, och utan anhöriga som tog emot. Och sedan fick Europadomstolen stoppa utvisningen av en dement 91- åring med anhöriga i Sverige, men ingen som skulle ta hand om henne på utvisningsorten. För Sveriges del ger detta ett negativt rykte utomlands. Vi blir omtalade i utländsk press och TV för att vi inte följer  FN-konventionen om mänskliga rättigheter och Barnkonventionenen , deklarationer vi skrivit under och förbundit oss att följa. Och vi visar en skrämmande likgiltighet för människoöden genom paragrafrytteri. 

När Sverige skriver under konventioner blir dessa inte med automatik svensk lag. Däremot förbinder vi oss att domstolarna ska tolka svensk lagtext i enlighet med konventionens innehåll - och det är där det brister. Det är därför många av oss kräver att t ex Barnkonventionen ska bli svensk lag. Nu hotas återigen två barn av utvisning, helt i strid med FNs barnkonvention.

Emma Henriksson reagerar nu mot migrationspolitiken, se en artikel i Expressen. Hon kräver en ny lagstiftning, bl a vill hon återinföra "sista länken", en lag som gav gamla människor utan släkt i hemlandet rätt få stanna hos sina anhöriga här, och som togs bort av den Socialdemokratska regeringen 1997.

Sverige är en rättsstat, och det är viktigt att också ta itu med att implementera de internationella konventioner vi skriver under i svensk lag. Det tycks vara enda sättet att få svenska domstolarna att rätta sig efter dem. Att det rör sig om bindande åtaganden verkar inte ha nått fram i praxis.



1 kommentar:

  1. Birgitta karlsson, Uddevalla,pensionerad Undersköterska26 november 2011 kl. 19:45

    Bra skrivet tycker jag. Nej, Sverige struntar tydligen i de mänskliga rättigheterna, barncomv.och FN. Jag är med i en grupp för Ganna på Facebook,och ett annat fall som har funnits sedan 1985,har du hört. Och per mail fick jag en mycket hemsk sak,som visar hur de Svenska myndigheterna , inkl. polisen behandlar dem som ska utvisas ibland. vem vet hru ofta detta sker. Denna artikel har öppnat ögonen på mig och dem som läst den,hur SJUKT hela systemet är,som kan behandla en människa på detta viset. Sänd gärna denna artikel vidare, www.stefansward.se Så här får det inte gå till. Det handlar om en pastor Jean, som skulle utvisas ,han bands till armar och ben,och en kedja runt midjan,etc.och sparkades av polisen.
    Vi måste tillsammans stoppa detta vansinne. I stockholm Slussen kommer det att vara en Demonstration den 3 december,tror det var kl.15.00.Gå med i den ni som kan.

    SvaraRadera