25 september 2012

Lunds Socialnämnd svarar Migrationsverket om Haddile

 
Igår sammanträdde socialnämndens arbetsutskott i Lund. Vi informerades ingående om Haddile, som vi återkommande följt sedan hon som liten baby omhändertogs med svåra skador. Förvaltningen har agerat både professionelt och framför allt: med barnet i centrum.
 
 På Lunds hemsida bemötes de direkta osanningar migrationsverket lagt upp på sin internetsite. Migrationsverket försöker på ett klandervärt sätt flytta fokus från sitt eget hårt kristiserade beteende.
 

Socialförvaltningen bemöter Migrationsverkets utspel - Lunds kommun

 
 

     Vad kräver Kristdemokraterna?

 Vi vill vi vidga möjligheten för att ta hänsyn till den sammanvägda situationen när det gäller barn som ansöker om uppehållstillstånd. Därför ska det för barn räcka med å kallade särskilda skäl, istället för synnerliga skäl. Det skulle innebära att fler barn fick stanna i Sverige. Barnens situation här och nu måste vägas in i bedömningen




 För att stärka barnets rättigheter vill vi också göra barnkonventionen till lag. 
 Ensamkommande flyktingbarn ska undantas från Dublinförordningen när risken finns att deras rättigheter, vid ett återsändande, kommer att kränkas.


 
 Vi vill utvidga bestämmelsen om synnerliga skäl så att fler kan få uppehållstillstånd. Det finns en möjlighet att bevilja uppehållstillstånd när kriterierna inte uppfylls men alla omständigheter samlat leder till att det vore inhumant att ge avslag. Det uppstår ändå situationer när någon trots det faller utanför. Vi Kristdemokrater vill flytta gränsen så att fler kan få uppehållstillstånd.

 
 Vi vill återiföra bestämmelsen om sista-länken. Ett sådant exempel för något år sedan var den gamla kvinnan Ganna som ville leva sin sista tid med sin familj här i Sverige. Den möjligheten ger inte lagen idag. Att hon så småningom fick stanna berodde på att hon var så sjuk och andra personliga omständigheter som gjorde att hon kvalificerade för nålsögat med undantag. Men situationen är långt ifrån unik eller oförutsägbar. Tvärt om har vi pekat på just det problemet ändå sedan lagstiftningen ändrades av den förra Socialdemokratiska regeringen.



 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar