7 oktober 2011

Bakira Hasečić - en kvinna som skrivit historia

BAKIRA HASEČIĆ

Den 11 oktober 2011 har en film premiär i New York : "I Came To Testify"

Watch the full episode. See more Women War and Peace.

Filmen ingår som en del av fem i serien "Kvinnor, Krig och Fred", och handlar om en grupp på 16 muslimska kvinnor som vittnar i den internationella domstolen i Haag, i en rättegång mot krigsförbrytare. Brottet är de strategiska och systematiska våldtäkter som användes under kriget av delar av den serbiska armen, för att bryta ner befolkningens motstånd. Man räknar med 20.000 offer på Balkan.

Bakira Hasečić har varit drivande i processen att ställa de ansvariga för våldtäkterna till svars. Hon och hennes syster var själv offer, men medan systern inte överlevde våldtäkterna har Bakira ägnat sitt liv efter kriget åt att få de skyldiga dömda. Hon har också grundat organisationen  "Kvinnor- offer i krig". Hon har arbetat hårt, riktat sig till makthavarna, demonstrerat, skrivit artiklar och oförtrutet arbetat för att få kvinnor att våga vittna.
Hon demonstrerade också vid  Krigstribunalen över forna Jugoslavien, ICTY,  vilket ledde till att domstolen tvingades ta ställning till denna typ av krigsbrott och fördöma dem. Systematiska våldtäkter erkändes som brott mot mänskligheten av Justice Florence Mumba from Zambia, domare i tribunalen, och därmed skrevs historia!
 Systematiska våldtäkter räknas sedan dess som ett brott mot mänskligheten, tack vare Bakiras kamp och kvinnornas mod att vittna




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar