2 mars 2011

Visionär sjukvård med patienten i fokus.







På kristdemokraternas Kommun- och Landstingsdagar i Norrköping presenterades bl a Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Kulturrevolution inom vården är ett bra uttryck - inte minst krockar det med SUS i Skåne, som redan verkar vara färdigt för soppåsen.
När man ser hur det nu byggs ett sjukhus i Solna, där grundideologin är att  verksamheter och forskning samlas runt patienterna, där allt är genomtänkt i detalj, där forskning får en framträdande plats undrar man varför Skåne envisas med att hela tiden gå motsatt väg - kliniker som splittras på ett, åtminstone för mig, helt outgrundligt sätt.  SUS som INTE sätter patienten i fokus utan bedriver vård där kommunikation inom klinikerna inte fungerar pga IT system som inte är synkroniserade, där personal känner sig överkörd och där patienter åker som ping-pongbollar mellan versamheter som ligger på två mils avstånd från varandra.

Nu skriver Sydsvenskan att gamla UMAS ska bli ett traumacentrum - ett sjukhus som ligger mitt inne i en växande stad där det närmast krävs rivning av kringliggande bostadsområden om sjukhuset ska kunna växa enligt de nya planerna och vara framkomligt för ambulanstransporter som kör med blåljus. Jag förutsätter att detta nya Babels torn också ska krönas med en helikopterplattform på toppen till glädje för omgivande bostadshus.

Låt oss skrota SUS och bygga ett sjukhus som ligger framkomligt nära stora vägar och nära forksningscentrat i Lund. Låt oss ha större visioner.

Och låt framtidens vård sätta patienterna i fokus , precis som man nu gör med NKS i Stockholm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar