22 mars 2011

Migrationsverket följer inte direktiv i regeringens regleringsbrev.

Utvisningen av två minderåriga barn har nu uppskjutits och Migartionsverket startar en ny utredning. Det är inte en dag för tidigt. Ett stort tack ska riktas till barnläkaren Lars H Gustavsson och Marie Köhler som överklagade utvisningsbeslutet.

Barnkonventionen är ännu inte svensk lag. Däremot har Sverige undertecknat Barnkonventionen, och har sålunda åtagit sig att följa den. Kristdemokraterna har länge drivit frågan , men det har inte gått att få enighet, främst på grund av tröghet hos moderater och socialdemokrater.

 Däremot finns i Regeringens regleringsbrev till migrationsverket instruktioner om att följa barnkonventionen. Man kan bara konstatera att direktiven inte följs.
Migartionsverket har brutit mot paragraf efter paragraf i Barnkonventionen  ( t ex artikel 3, 6, 22 och 27)

 I Barnombudsmannen blogg kan man läsa:  "Barnrättskommittén som i juni 2009 lämnade sin rapport över hur Sverige lever upp till barnkonventionen uppmanar Sverige att göra allt för att konventionen ska bli en del av svensk lagstiftning. Tills dess att detta är genomfört rekommenderas Sverige att ge barnkonventionen företräde om det visar sig att nationell lagstiftning inte överensstämmer med vad konventionen säger."

Det är för tidigt att avbryta den namninsamling som pågår. Den kan inte avslutas innan Migrationsverket anpassat sin praxis till barnkonventionen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar