31 oktober 2009

Hemlösheten i Lund. del 1. Alliansen och hemlösheten.


Alliansen har i socialnämnden framgångsrikt tagit tag i hemlösheten.


Först var det dags att nyupphandla driften för kommunens härbärge. I den avgående nämnden hade Vänsterpartiet fått med ett krav på att härbärget inte fick drivas av någon organisation med religiös anknytning. Ingen intressent anmälde sig. Finns det överhuvudtaget någonstans några på vänsterkanten som driver någon verksamhet för dem som hamnat i utanförskap? Troligtvis inte- men orda vitt och brett går ju alltid bra.
Alliansen ändrade upphandlingsvillkoren, och Stadsmissionen som redan driver en bra verksamhet på många andra ställen tog över.


Sedan glorde vi den första räkningen av de hemlösa ner till individnivå (dvs. med personnummer) för att få ordning på alla motstridande siffror om hur stort antalet var. Vi bestämde också att denna räkning av de hemlösa skulle göras en gång årligen.


Vi införde vidare månadstatistik på beläggningen på härbärget. Vi kunde snabbt konstatera att det var enstaka tillfällen då någon fick avvisas på grund av platsbrist. 


Vi gav förvaltningen i uppdrag att planera för ett kvinnoboende, det första i Lund. En avgörande drivkraft var att vi ville ha bort kvinnorna från härbärget där vi reserverat 3 platser per natt bara för kvinnor. Vi ansåg att missbrukande kvinnor var en mycket utsatt grupp, och vi ville skapa både skydd och behandlingsmöjligheter för dem. Samtidigt frigjordes då ytterligare platser för männen. I kvinnoboendet skulle det finnas plats för ytterligare 3 kvinnor.


Vi tänkte från början upphandla driften, men beslöt att det under uppstartenkunde vara en fördel att använda den egna personalen, som besitter stor kompetens och har ett stort engagemang. Vi bildade också en arbetsgrupp där även brukarna, de hemlösa kvinnorna, fick inflytande över det kommande boendet.

När den ekonomiska världskrisen slog till med kraft även i Lund beslöt vi att återigen titta på om vi kunde upphandla verksamheten direkt, och bestämde oss för detta. Arbetsgruppens rapport kunde vi använda i upphandlingsunderlaget, och vi hade bara goda erfarenheter av tidigare privat drift. Vi fick Kommunfullmäktige med på noterna, och mitt i den ekonokmiska krisen finns nu pengar säkrade för det nya kvinnoboendet, som kommer att vara klart våren 2010.  De befintliga byggnaderna håller på att renoveras för inflyttning, upphandlingen börjar.

Slutligen har vi anställt ytterligare en person i verksamheten kvarbo, som tar direktkontakt med husvärden för att förhindra när vräkning är på gång.


Vi kommer vid mandatperioden slut att ha lyckats med att ge tak över huvudet för alla.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar