29 oktober 2012

Barnkonventionen på väg mot att bli lag!

 "Barnkonventionen kan bli svensk lag
Nu ska regeringen utreda fördelar och nackdelar med att inkorporera Barnkonventionen i svensk lag. Det meddelades på fredagen.
- Jag är mycket glad att kunna presentera nyheten. Det är en klockren framgång för oss kristdemokrater, säger Maria Larsson."


Barnminister Maria Larsson


Kristdemokraterna har länge velat göra FNs barnkonvention till svensk lag. I Sverige blir nämligen konventioner som vi undertecknar inte med automatik lag, som domstolarna måste döma efter. I många andra länder är det inte så, utan det man skriver på blir lag direkt. I Sverige lyckas man med konsstycket att det som är "bindande" inte är "lag".
I ett av våra grannländer, Norge blev barnkonventionen lag direkt.

I Integrationsrådet i Lunds kommun  hade vi en föredragshållare från Migrationsverket för några år sedan. En av rådets ledamöter som också var medlem i den lokala FN-föreningen påtalade att FN-konventionen var bindande, men fick till svar att " i Sverige gäller svensk lag", dvs FN-konventionen hade ingen dignitet.

Det är därför extra roligt för alla som arbetar med barn, och speciellt för oss kristdemokrater, att Maria Larsson nu sätter igång processen för att få in Barnkonventionen i svensk lag.

Betyder det något i realiteten att göra konventionen till lag? Ja, absolut.

Barnens rättigheter stärks. Svenska barns rättigheter, men också barn som inte är svenska medborgare.  I flera omdiskuterade asylärenden har barnen setts som "bihang" till asylsökande vuxna, och deras egna rättigheter har inte beaktats tillräckligt.  Det gäller barn som man velat utvisa utan föräldrar, det gäller apatiska flyktingbarn, det gäller barn som är födda i Sverige för flera år sedan, som ryckts upp från sitt sammanhang, sitt språk, sin skola, sina vänner för att asylprocessen varit så långvarig. I alla dessa fall kommer barnens egna rättigheter och behov sättas i centrum med större kraft.

En blomma skulle man också vilja ge till Migrationsdomstolen som i fallet Haddile  direkt nämner barnkonventionen i sitt domslut


  


Lär dig mer om Barnkonventionen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar