19 september 2011

Tillsammans livet ut på äldreboendet




Nu lägger äldreminister Maria Larsson, KD äntligen ett efterlängtat lagförslag som beräknas träda i kraft nästa sommar. 
"När man bli äldre ska man kunna fortsätta att vara den person man varit tidigare" säger Maria Larsson.  "- Det är inte värdigt att skilja på två personer som har levt ihop i kanske femtio till sextio år bara för att den ena parten får ett större behov av vård och omsorg än vad den andra har."

I många kommuner har det varit så, att om makan/maken blir sjuk, och  inte klarar av att bo hemma trots insatser i hemmet, har hon/han erbjudits boende på ett äldreboende och familjen har splittrats. Den  som blir kvar hemma, kan också ha omfattande vårdbehov, och klarar kanske inte att hälsa på den som är sjukast, eller så kan båda makarna få plats på äldreboende, men inte tillsammans , eller till och med på helt olika boende.

Kristdemokraterna har länge tyckt att det är orimligt och ovärdigt att personer som kanske levt ett helt liv tillsammans splittras när man inte längre klarar sig själv hemma. - Men nu blir det ändring! När lagen gått igenom är kommunerna tvingade att ordna  ett boende där man får tillbringa också sina allra sista år tillsammans.

Maria Larsson har gjort fler uttalanden om äldrevården. Läs mer här: Så garanteras alla en värdig äldreomsorg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar