Vad är då en familjecentral? Jo det är en träffpunkt där olika kompetenser ställs till familjernas förfogande för att hjälpa, förebygga och utveckla.
Och här är Stina, också socionom på olika sätt till stöd för besökarna i deras föräldraskap |
Först tittade vi på mödravården och barnavårdscentralen.
Sedan hälsade vi på hos den öppna förskolan:
Och så samtalade vi :
Detta fick vi med oss:
Familjecentralen får INTE bara bestå i att man samlar olika kommunala och regionala verksamheter under ett tak. Det är ett vanligt misstag när man startar nytt. Nej, när man tillsätter tjänster ska man ansöka till Familjecentralen - inte till de olika verksamheterna med sina olika huvudmän. Det är också viktigt att man får en samverkan och acceptans för familjehuskonceptet på ledningsnivån. Både socialtjänst och BVC/Mödravård är lagstyrda verksamheter med sekretess, men man måste trots det hitta en samverkan och ledningsform som styrs av själva idén, annars riskerar man att allt faller platt till marken.
Vi lärde oss också att när man fått förtroende från de besökande öppnades alla dörrar. Man kan ha babycafé, mödravårdsundervisning, skapa mamma eller pappagrupper, hjälpa till att fylla i papper, samverka med föreningslivet, bryta isolering och skapa möten mellan människor som kan mynna i vänskap långt efter det att barnen börjat skolan.
Besöket var enormt inspirerande och Kristdemokraterna i Lunds kommun kommer att satsa stenhårt för att få ett första Familjens hus under den kommande mandatperioden.