3 januari 2010

När midvinternattens köld är hård..... Gott Nytt klimatår 2010

Det kom ett mail från partikollegan Clas Frisk i Osby med en bild på ett gnistrande vinterlandskap med isbelagd sjö och 16 minusgrader med bifogat skämt om att det verkade som om Klimatkonferensen i Köpenhamn hade lyckats!
Det kändes befriande nu när besvikelsen efter Köpenhamn börjar få normala proportioner.

När man lägger otåligheten över att det inte går fort nog åt sidan, finns det mycket att ägna en eftertanke åt. Vilka krav kan vi ställa på Indien, Kina och andra länder, som är på väg att lämna fattigdomen bakom sig. Har "västvärlden" överhuvudtaget någon rätt att ställa krav?
Miljöförstöringen har utvecklats av oss i väst. I-länderna har inte dragit sig för att dumpa miljöfarligt avfall i tidigare U-länder, när miljökraven började omsättas i lagtext här hemma. Utan överdrift var vi länge dåliga förebilder för hur man visar respekt för naturen. Vi drar oss inte heller från att lägga beslag på sockerrörsproduktionen för att i vårt eget land kunna köra miljövänligt, oberoende av de konsekvenser det får för de sockerproducerande ländernas inhemska befolkning.

I stället borde det vara vårt ansvar att bidra internationellt med det vi är bra på: Forskning och teknik. Det borde vara Sverige och andra västländer som kommer med lösningarna - inte med kraven.Här går det emellertid trögare. Det förs en ynklig diskussion om att sänka det 1% biståndsmålet.  Kanske kunde vi i stället tillföra mer och använda en del av SIDA-pengarna till "energihjälp" i stället för att föra en omoralisk nedskärningsdiskussion. Vi hade kunnat skapa arbetstillfällen hemma, och finansiera exporten till utvecklingsländerna, bidra till en energiutveckling som inte ger negativ klimatpåverkan.
Ungefär samtidigt med mailet från Clas kom ett mail från Gösta Runehammar, en annan partikompis, som visade på forskning som skulle vara idealisk att exportera i större skala än som nu sker. Klicka på denna länk till GLO, som tar fram framtidens klimatsmarta  energilösningar. Tekniken finns redan - var finns kapitalet?
Till sist har så Ignalina  stängts. Det känns befriande för oss som bor i Skåne. Det hade aldrig varit möjligt utan EU.
Så än en gång : Ett gott nytt klimatår 2010!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar