9 maj 2012

EUROPADAGEN 9 MAJ

Idag den 9 maj är det Europas dag, EUs dag.


Vi har det sista året hört väldigt mycket om EUs kris, den dåliga ekonomin hos flera medlemsstater diskuteras dagligen i press och TV.
Och trots ivern från engagerade politiker var det väl ingen som trodde att bildandet av EU skulle gå utan problem, eller gå så fort som många önskade - Olika stater, olika ekonomier olika tänkesätt tar tid att sammanjämka.  Men vi glömmer ibland bort den viktigaste orsaken till EUs bildande, nämligen den fredsbevarande. För Europa har en sargad historia. Och ingen ekonomisk kris är i närheten av vad ett krig kostar. Och vi får inte heller glömma att Europa är demokratiernas vagga.

Vi måste helt enkelt ge Europa den tid som krävs, och ihärdigt och oförtrutet arbeta vidare för att stärka demokratin. Idag den 9 maj är dags att tänka på det som förenar - inte det som skiljer. Och hålla visionen om ett demokratiskt Europa som lever i fred levande och värd att kämpa för mitt i alla ekonomiska kriser!


Alf Svensson, kristdemokraternas EU-parlamentariker, skriver idag i sitt brev från Bryssel:


Alf Svensson
"Idag, den 9e maj firar vi Schuman-dagen. Vi står inte upp och hurrar för Gustav II Adolf eller Napoleon. För Hitler och Stalin och Mussolini känner vi det djupaste förakt och en obeskrivlig aversion. Vi tror förmodligen, precis som alla tidigare generationer att vi nått klokskapens högsta tinnar och att nutida förnuft styr oss och går som på räls mot morgondag och framtid. Men visdomen borde få oss att inse något annat, att människan är sig lik.

Europa låg i ruiner efter andra världskriget. Städer och kommunikationer var tegel- och grushögar. Och lögnen och terrorn hade förgiftat människors sinnen och relationer. Då började det EU byggas som ännu inte hamnat i någon omfattning i den europeiska historiebilden. Då påbörjades det samförstånd som enbart igenkorkade sinnen kan föreställa sig att vårt Europa skulle ha klarat sig utan.
Då började nedmonteringen av de mer eller mindre artificiella geografiska nationsgränsernas laddade betydelse."