28 mars 2011

Jag vill göra reklam för TAMAM!

TAMAM -här sprudlar det av idéer!

Det började med med att Philip Sandberg drog ihop några flyktingbarn i en bowlinghall i Lund för några år sedan.  Nu är TAMAM en internationell rörelse - vänskap utan gränser.

 2008 fick TAMAM Lunds integrationspris. Se här hur det hela gick till!

Vill du engagera dig, har du idéer - kolla här!

TAMAM är en opolitisk organisation och oberoende av vilken religion man tillhör.

23 mars 2011

De utvisningshotade barnen har fått uppehållstilllstånd!

5000 svenskar skrev på kort tid under det upprop som startades av Ida Bromée Mellberg för att hindra att de två små barnen utvisades ensamma. Många andra har också engagerat sig, både privatpersoner och organisationer som BRIS m. fl. TV´sändningar i Makedonien har också varit upprörda, och vårt internationella anseende har varit i fara.

 Nu kommer det glädjande besledet från Migrationsverket att barnen fått uppehållstillstånd.

Debatten om Barnkonventionen måste emellertid gå vidare. Debatten om hur man gör Barnkonventionen till svensk lag. Debatten om vad det innebär för stater när de skriver under en FN-deklaration. Och inte minst debatten om vilken migrationspolitik vi vill ha.

Det känns hoppfullt att Migrationsverket ändrade sig så snabbt.  Det känns som om medmänskligheten är på väg tillbaka in  i migrationspolitiken!

22 mars 2011

Migrationsverket följer inte direktiv i regeringens regleringsbrev.

Utvisningen av två minderåriga barn har nu uppskjutits och Migartionsverket startar en ny utredning. Det är inte en dag för tidigt. Ett stort tack ska riktas till barnläkaren Lars H Gustavsson och Marie Köhler som överklagade utvisningsbeslutet.

Barnkonventionen är ännu inte svensk lag. Däremot har Sverige undertecknat Barnkonventionen, och har sålunda åtagit sig att följa den. Kristdemokraterna har länge drivit frågan , men det har inte gått att få enighet, främst på grund av tröghet hos moderater och socialdemokrater.

 Däremot finns i Regeringens regleringsbrev till migrationsverket instruktioner om att följa barnkonventionen. Man kan bara konstatera att direktiven inte följs.
Migartionsverket har brutit mot paragraf efter paragraf i Barnkonventionen  ( t ex artikel 3, 6, 22 och 27)

 I Barnombudsmannen blogg kan man läsa:  "Barnrättskommittén som i juni 2009 lämnade sin rapport över hur Sverige lever upp till barnkonventionen uppmanar Sverige att göra allt för att konventionen ska bli en del av svensk lagstiftning. Tills dess att detta är genomfört rekommenderas Sverige att ge barnkonventionen företräde om det visar sig att nationell lagstiftning inte överensstämmer med vad konventionen säger."

Det är för tidigt att avbryta den namninsamling som pågår. Den kan inte avslutas innan Migrationsverket anpassat sin praxis till barnkonventionen. 

20 mars 2011

STOPPA UTVISNINGAEN AV BARNEN!

Man undrar vad Migrationsverket sysslar med. Det har nu vid flera tillfällen förkommit i media fall där man skiljer småbarn från den ena föräldern. Nu tänker man utvisa två småbarn födda i Sverige utan att någon medföljande anhörig. I strid med barnkonventionen - i strid mot all kunskap om barns behov - i strid mot det allmänna rättsmedvetandet.

Paragrafrytteri, där man in absurdum gömmer sig bakom lagen, med blottläggning av bristande samverkan mellan olika avdelningar inom myndigheten, får motbjudande konsekvenser. Med denna motbjudande människohantering är rättstaten i gungning. För man kan inte hävda fundamentala samhällspelare som demokrati och rätt, när man samtidigt bär sig åt på ett sätt som de flesta förknippar med helt andra ideologier.

Barnkonventionen har nu implementerats i svensk lagstiftning. Det behövs en uppdatering av migrationsverket för anpassning till lagen. Det är dags för lagstiftare och myndighet att gå till botten med barnhanteringen i invandringspolitiken. Vi i Alliansen vägrar samarbete med SD. Då kan vi inte heller föra en politik som får partimedlemmar i detta parti att dansa jitterbug av glädje.

Håll fast vid barnkonventionen som nu är svenkt rätt!

2 mars 2011

Visionär sjukvård med patienten i fokus.







På kristdemokraternas Kommun- och Landstingsdagar i Norrköping presenterades bl a Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Kulturrevolution inom vården är ett bra uttryck - inte minst krockar det med SUS i Skåne, som redan verkar vara färdigt för soppåsen.
När man ser hur det nu byggs ett sjukhus i Solna, där grundideologin är att  verksamheter och forskning samlas runt patienterna, där allt är genomtänkt i detalj, där forskning får en framträdande plats undrar man varför Skåne envisas med att hela tiden gå motsatt väg - kliniker som splittras på ett, åtminstone för mig, helt outgrundligt sätt.  SUS som INTE sätter patienten i fokus utan bedriver vård där kommunikation inom klinikerna inte fungerar pga IT system som inte är synkroniserade, där personal känner sig överkörd och där patienter åker som ping-pongbollar mellan versamheter som ligger på två mils avstånd från varandra.

Nu skriver Sydsvenskan att gamla UMAS ska bli ett traumacentrum - ett sjukhus som ligger mitt inne i en växande stad där det närmast krävs rivning av kringliggande bostadsområden om sjukhuset ska kunna växa enligt de nya planerna och vara framkomligt för ambulanstransporter som kör med blåljus. Jag förutsätter att detta nya Babels torn också ska krönas med en helikopterplattform på toppen till glädje för omgivande bostadshus.

Låt oss skrota SUS och bygga ett sjukhus som ligger framkomligt nära stora vägar och nära forksningscentrat i Lund. Låt oss ha större visioner.

Och låt framtidens vård sätta patienterna i fokus , precis som man nu gör med NKS i Stockholm!